De Stadswaag is in het verleden nogal het voorwerp geweest in de kunst.
Dit werk kwam recentelijk in de collectie van Foubert Art Gallery.
Gezicht te Antwerpen (Stadswaag) door Henri van Straten.
Dit werk staat vermeld in "Henri van Straten 2 1892 - 1944 Oeuvre Schilderijen", Raskin, op pagina 63.
Hij was één van de belangrijkste kunstenaars van zijn tijd. Samen met Frans Masereel, Jan-Frans Cantré, Jozef Cantré en Joris Minne hoorde Henri Van Straten tot de bekende Vijf, die na de Eerste Wereldoorlog de Vlaamse houtsnijkunst renoveerden. Van Straten was een van de oprichters van de vereniging Lumière.
Van Straten kreeg zijn artistieke opleiding aan het NHISKA (Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten, Antwerpen) onder leiding van Edward Pellens. Onder leiding van J.J. Aarts kreeg hij verder kunstonderwijs aan de Rijksacademie te Amsterdam, waar hij verbleef als uitgeweken soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Naast zijn houtgraveerkunst, waarin hij uitmuntte, beoefende hij ook de lithografie en de schilderkunst, waarin hij een zeer zinnelijk humanisme tot uiting bracht. Met zijn "Kruisweg" maakte hij al ophef en met platen als "Don Juan" (1925), "Landverhuizers" (1927), "La Boudeuse" (1931), "Dichter der Armen" (1932), "Het soldatenlief" (1934) en het latere meesterwerk "De zachtmoedigen" (1942) ontpopte hij zich als de meest virtuoze en geraffineerde onder de moderne Vlaamse houtsnijders.
Vanaf 1933 verbleef hij te Heide-Kalmthout. Hij verdween spoorloos in september 1944, toen hij te voet op weg was van Antwerpen naar Kalmthout, vermoedelijk tijdens het bombardement van Merksem.
Zijn zoektocht in het begin van de jaren twintig via het kubisme en het fauvisme leidt hem definitief tot een realistisch- expressionisme dat gekenmerkt wordt door een evenwichtige compositie met een krachtige penseeltrek en een rijk coloriet waarin vooral het vrouwelijk raffinement wordt gevat. Ook in zijn pretentieloze tekeningen, een visualisering van zijn onbezorgd leven in de vrije natuur van Heide-Kalmthout, verenigt hij inhoud en technisch vernuft tot hoogwaardige kunst.