Parkeer je als bewoner?
Ben je gedomicilieerd in de nieuwe parkeerzone? Dat kan je met een parkeervergunning voor bewoners nog steeds gratis en onbeperkt parkeren in je bewonerszone (niet in de volledige nieuwe parkeerzone). Voor jou verandert er eigenlijk niets.
Nieuw is wel de bezoekerspas, die je enkel kan aanvragen als je gedomicilieerd bent in de nieuwe parkeerzone. Hiermee kan je jouw bezoekers digitaal registreren zodat ze maximaal 3 uur op straat kunnen parkeren tegen €3,80 per uur.
Parkeer je als bezoeker?
Als bezoeker (zonder bezoekerspas) zal je vanaf 1 augustus 2023 niet meer op straat mogen parkeren binnen de nieuwe zone voor vergunninghouders. Je kan wel nog steeds het centrum bereiken via tram, bus, trein, taxi, DeWaterbus, deelmobiliteit of (elektrische)fiets. Kom je met de auto? Parkeer dan in één van de 9 park-and-rides aan de stadsrand of in een publieke betaalparking in het stadscentrum.
Gebruik de routeplanner van Slim naar Antwerpen en stippel je route vooraf uit.
Parkeer je met een parkeerkaart voor personen met een handicap?
Vanaf 1 augustus 2023 kan je overal in Antwerpen nog steeds gratis parkeren, op voorwaarde dat je je nummerplaat vooraf eenmalig registreert. Registreer je nummerplaat.
Let op: in de Nationalestraat kan je met een kaart voor personen met een handicap enkel parkeren op de voorbehouden plaatsen tijdens de winkeluren (van maandag tot en met zaterdag en van 9 tot 18 uur). Buiten de winkeluren, op zon-en feestdagen en op 11 juli, kan je zowel parkeren op de voorbehouden plaatsen als op alle andere plaatsen.
Parkeer je als ondernemer?
Woon je ook in de zone voor bewoners en vergunninghouders? Dan kan je met een parkeervergunning voor bewoners in jouw bewonerszone blijven parkeren. Vraag je vergunning aan.
Ben je als ondernemer niet gedomicilieerd in de zone voor bewoners en vergunninghouders? Dan kan je parkeren in één van de vele publieke betaalparkings. Controleer vooraf steeds de maximale toegelaten inrijhoogte.
Moet je op regelmatige basis werken uitvoeren in de stad? Kijk dan na of voor jouw beroepscategorie een parkeervergunning voor ondernemingen kan worden aangevraagd. Je kan ook afspraken maken met de bewoner(s) waarvoor je werken komt uitvoeren, zij kunnen een bezoekerspas voor jou aanvragen of parkeerverbodsborden laten plaatsen. Laden en lossen is ook nog steeds toegestaan.
Parkeer je als zorgverstrekker?
Verpleeg- en zorgkundigen, vroedvrouwen, kinesisten en artsen zullen vanaf 1 augustus 2023 een parkeervergunning voor zorgverstrekkers kunnen aankopen. Met deze vergunning kan je in alle parkeer- en tariefzones parkeren.
Parkeer je met een deelwagen?
Gebruik je een deelwagen van een professionele aanbieder (Poppy, Cambio, Green Mobility of Miles Mobility)? Dan kan je nog altijd in heel de stad, inclusief de parkeerzone voor bewoners en vergunninghouders, parkeren.
Heb je een particuliere autodeelvergunning voor de bewonerszones Sint-Andries, Theaterbuurt-Meir, Historisch centrum of Universiteitsbuurt? Dan kan je nog altijd gratis en zonder tijdslimiet in je eigen bewonerszone parkeren.
Parkeer je in de Nationalestraat?
Vanaf 1 augustus 2023 kan je in de Nationalestraat max. 30 minuten betalend parkeren tijdens de winkeluren (van maandag tot en met zaterdag tussen 9 en 18 uur). Het tarief is € 3,80 en betalen kan via app, sms (ANX02) of aan een automaat. Buiten de winkeluren kunnen enkel bewoners en vergunninghouders parkeren in de Nationalestraat.
Laden en lossen?
Laden en lossen is nog steeds toegestaan in de parkeerzone voor bewoners en vergunninghouders. Laden en lossen is de tijd nodig om goederen in of uit te laden of personen in of uit te laten stappen.
Verhuis en werken?
Je kan in de nieuwe parkeerzone nog steeds parkeerverbodsborden of werfsignalisatie aanvragen voor verhuis of bouwwerken.
Comments